Rijstwafel Repen met Chocolade

Candybars, wie kent ze nou niet? Lions, Bounty’s, Marsen, KitKats, Twixen, ze zijn zo mierenzoet dat je lichaam om nog meer suiker vraagt. Er zit weinig gezonds in zo’n candybar met als gevolg de bekende suikerdip na de suikerpiek. Met slechts een paar pure ingrediënten en in een handomdraai kun je een veel meer verantwoorde versie maken. Bovendien zijn deze rijstwafel repen met chocolade glutenvrij en geven energie. Zeker aan te raden mee te nemen als tussendoortje voor onderweg. Maar ook vanwege de vitamines een gezonde snack voor je spieren op een sportieve dag, wedstrijden of lange afstandswandelingen.
Hoeveelheid: ongeveer 8 mini bars
Bereidingstijd: ongeveer 15 min.
Ingrediënten rijstwafel repen met chocolade
Met dit recept gemaakt in een ovenschaal met lengte 24 en breedte 11 cm. Als je een kleinere of grotere vorm gebruikt, dan worden de mini bars iets dikker of dunner.
- 4 rijstwafels: naturel, zonder smaakjes
- 40 gram gemengde noten: ongebrand en ongezouten
- 100 gram pure chocolade > 70%
- scheutje ahornsiroop
Wat heb je nodig
Een mengkom, steelpannetje, glazen schaaltje, ovenschaal, bakpapier, spatel, folie en een mes.
Bereiding rijstwafel repen met chocolade
- Bekleed de ovenschaal met het bakpapier. Zet desnoods even iets zwaars in de ovenschaal zodat het bakpapier blijft liggen. Met aluminiumfolie gaat wat gemakkelijker maar wij proberen zoveel mogelijk aluminium in de keuken te vermijden.
- Zet de steelpan op het vuur met wat water en verwarm deze.
- Verkruimel tussendoor de rijstwafels in kleine stukjes. Met de hand en kan daarna nog extra fijn gemaakt worden met een vijzel.
- Kookt het water in de steelpan? Breek de chocolade in stukken in een schaaltje en smelt de chocolade au bain marie. Voeg een scheutje ahornsiroop toe.
- Hak vervolgens de gemengde noten in grove stukken en voeg deze aan de rijswafels toe.
- Inmiddels zal de chocolade gesmolten zijn en voeg dit met een spatel bij de gekruimelde rijstwafels en gemengde noten toe. Meng goed door.
- Schep vervolgens alles in de ovenschaal en druk met een lepel goed aan. Dek de chocolade rijstwafel repen af met folie en plaats de ovenschaal voor ongeveer een half uur tot één uur in de koelkast.
- Zodra de plak goed hard is breek/snijd dan in repen. Bewaar de rijstwafelrepen in de koelkast maximaal 1 week.



Tips & tricks
- Vind je pure chocolade te bitter smaken? Roer ongeveer 10-15 gram roomboter door de gesmolten chocolade. Deze tip zeker uitproberen!
- Probeer ook eens uit met pindakaas met een lepel over de repen heen te druipen. De 100% pindakaas is vloeibaar. Een vaste pindakaas maak je vloeibaar door in een klein pannetje een eetlepel pindakaas even te verwarmen met een theelepel kokosolie.
- De ahornsiroop kan vervangen worden door honing.
- Je kunt rijstwafelrepen maken maar ook rijstwafelkoekjes. Een waanzinnig lekker gezond koekje bij een kopje thee of koffie.
Rijstwafels
Hoe gezond zijn rijstwafels? De rijstwafels met smaakjes zijn ongezond, er zitten namelijk allerlei toevoegingen in. Maar de naturel rijstwafels zijn glutenvrij, licht en luchtig. Naar verhouding bevatten ze veel koolhydraten, voornamelijk langzame koolhydraten. Daarnaast behoorlijk wat vezels en veel vitamines. Door de hoge koolhydraten combineer je ze met het juiste broodbeleg met eiwitten en vetten zoals hummus, avocado, sla, tomaat, komkommer, kipfilet, pindakaas of ei. De meest vitamines die erin zitten zijn B1, B3, B11, magnesium, fosfor en koper. Al met al bevatten ze dus weinig calorieën. Gebruik rijstwafels daarom als tussendoortje en niet als broodvervanger.
Aluminiumfolie
Aluminiumfolie is een metaal. Volgens de medische literatuur zal kleine hoeveelheden aluminium niet snel tot gezondheidsproblemen leiden. Echter zit aluminium tegenwoordig in steeds meer producten zoals pannen en kookgerei. Op termijn kan regelmatige inname van aluminium wel een gezondheidsrisico inhouden. Je kunt aluminium in je keuken daarom beter beperken tot een minimum. Of nog beter … helemaal niet.
Help anderen gezonder te worden en deel dit recept.

Louise werkt als zelfstandig voedingsconsulente, hormoonfactor trainer en vitaliteitscoach. Daarnaast sinds 2010 actief als aanbieder van natuurlijke gezondheidsproducten.
Voeding is je brandstof. Geef je lichaam daarom elke dag de beste bouwstoffen met deze gezonde smaakvolle recepten. De recepten zijn bijna allemaal lactose- en glutenvrij. Met de juiste bereidingswijze en boordevol vitamines. Daarbij zo min mogelijk toevoegingen aan levensmiddelen en veel vega of licht verteerbaar vlees. Gemakkelijke recepten waar je niet veel tijd voor nodig hebt.